Mitől működik egy logó?

„A logó egy cég, szervezet, áru vagy szolgáltatás azonosítására szolgáló egyedi, jól felismerhető jel. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyíti a tájékozódást a piac szereplői között. ” (Wikipedia)

5 alapfeltétel amitől egy logó hatékonyan működik.  A logó legyen:

 1. egyszerű
 2. emlékezetes
 3. időtálló
 4. rugalmasan változtatható
 5. egyedi
 • egyszerű

  A logó egyszerűsége segít abban, hogy könnyen felismerhető és beazonosítható legyen! A logó tartalmazzon valami egyedit, anélkül, hogy túlzásokba esne.
 • emlékezetes

  Legyen a logóban valami „bevésődő”, ez teszi egyedivé és emlékezetessé is, valami kölünleges, ami megragadja az ember figyelmét…
 • időtálló

  Fontos, hogy a logó kiállja az idő próbáját! Ebben szintén segít az egyszerúsége, viszont próbáljuk meg elkerülni a logo tervezésben felbukkanó divatos trendeket, amik olyan gyorsan el is illannak, mint jöttek, hogy a logónk kisebb ráncfelvarrásokkal hosszú időn keresztül elláthassa feladatát! pl.: BMW, Coca-Cola
 • rugalmasan változtatható

  Egy jó logó fekete-fehérben is érvényesül! Könnyen változtathatók rajta részletek, pl. a ráncfelvarrásnál úgy, hogy a logó továbbra is a képviselt márkáját idézze. Mutasson jól minden média felületen.
 • egyedi

  A logónak helyt kell állnia a logók tömegében, legyen felismerhető egy szempillantás alatt, ki kell tünnie a formájával, típusával, színével vagy ezek kombinációjával. Persze minezek eléréséhez nagyon komoly marketing munkára is szükség van! A logó tulajdonképpen eennek a munkának a része.